Thursday evening, my main focus was on baking an apple crumble - my very first try. Yalah, malam tu kan birthday celebration for my brother - DC. Kononnya kalau okay nak jadikan salah satu hidangan untuk malam tu.
Dapat inspiration nak buat Apple Crumble ni lepas baca blog Cik Mimi Glasgow kita. Resipi memang ikut resipi Mimi, cuma kata Mimi, kena pandai-pandai adjust dan alter.
Results : Boleh kata 90% menjadi la Apple Crumble I ni. Cuma dia tak berkawan. According to Mimi, lebih sedap kalau makan dengan Custard Cream.
Dapat inspiration nak buat Apple Crumble ni lepas baca blog Cik Mimi Glasgow kita. Resipi memang ikut resipi Mimi, cuma kata Mimi, kena pandai-pandai adjust dan alter.
Results : Boleh kata 90% menjadi la Apple Crumble I ni. Cuma dia tak berkawan. According to Mimi, lebih sedap kalau makan dengan Custard Cream.
Sebelum masuk oven...
Hmm, gambar-gambar ni tak berapa clear, sebab camera tak ok dan lampu dapur pun agak malap time tu. Tapi diaorang kata rasa dia okay (tatau la kot nak jaga hati je hehehe). Rasa dia masam-masam manis. My Auntie pula kata, sama dengan Mimi, apple crumble ni tak perlu dipotong, hidangkan saja dalam pyrex. The problem is, masa bakar dalam oven, I guna acuan bulat macam dalam first photo tu, jadi kenalah potong dan hidangkan dalam pinggan. Tak suitable lah hidang dalam acuan tu. :)
To Mimi, thank you so much sis, for the recipe and guidance. Credit goes to Mimi for this. Nanti kalau ada recipe lain bolehlah ajar, kay? *wink*
2 comments:
i got new resepi la sis
guess what..i think u pon ada..
Peach cobbler!!
Mimi,
dulu pernah nak try but somehow tak jadi.. Insya Allah nanti I try gak la :)
Post a Comment